april 2018

Hou rekening met laaggeletterden

Wist je dat laaggeletterdheid een overkoepelende term is voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen (!). Én daarmee hebben deze mensen dus ook problemen met de ‘digitale snelweg’ waarop we ons begeven. Nu denk jij misschien ‘niet binnen mijn doelgroep’…….

2,5 miljoen

Nederland heeft maar liefst 2,5 miljoen laaggeletterde volwassenen. Dit zijn geen analfabeten; ze kunnen wel lezen en schrijven, maar hebben niet het eindniveau van het vmbo. Van deze 2,5 miljoen Nederlanders zijn er 1,3 miljoen in de leeftijdsgroep tussen de 16 en 65 jaar. En van alle laaggeletterden heeft 57% een baan.
In tegenstelling tot wat veel mensen misschien denken, is tweederde van deze mensen bovendien van Nederlandse afkomst.

Buiten de stad

Kijkend naar bijvoorbeeld de provincie Utrecht, dan zijn er best grote verschillen. Je zou misschien verwachten dat de stad Utrecht veel laaggeletterden heeft, maar dat valt alleszins mee. Minder dan 5% van alle inwoners van Utrecht, is laaggeletterd. Ter vergelijking, IJsselstein, Montfoort en Vianen ligt dat percentage tussen de 5-8%. In Nieuwegein is dat cijfer 11-16%,; zorgwekkend hoog dus!

Problemen

Laaggeletterde mensen gebruiken smoezen om maar niet te hoeven lezen of te rekenen. Wees dus alert als iemand zegt ‘‘bril vergeten’, ‘geen pen bij me’ of ‘ik vul dit later thuis wel in’. Mensen die laaggeletterd zijn, hebben onder meer moeite met:

  • Formulieren invullen of aanmelden voor een evenement (ook digitaal!)
  • Straatnaamborden lezen, reizen met openbaar vervoer
  • Pinnen en digitaal betalen
  • Werken met de computer, solliciteren
  • Begrijpen van informatie over gezondheid en zorg

Icoontjes helpen en een groter lettercorps ook

Hoe we deze doelgroep alsnog kunnen bereiken? Door onze communicatie te verbeteren. Bijvoorbeeld door een groter lettercorps te kiezen, kleinere alinea’s te maken, icoontjes te hanteren, iemand vertrouwen te geven en aan te kijken, of het gezegde nog eens samen te vatten. Zo wordt jouw boodschap (gezegd of geschreven) toegankelijker voor deze doelgroep.

Wil jij teksten die ook voor laaggeletterden leesbaar zijn? Maak een afspraak met Comm’in Out voor duidelijke teksten! Bel vandaag nog naar 06-53281940.