Mei 2020

Maak je website eenvoudig beter vindbaar

het is tijd om je website beter vindbaar te maken

Veel ondernemers vragen zich in deze coronacrisis af ‘hoe maak ik mijn website eenvoudig beter vindbaar’. In deze blog geef ik je 7 eenvoudige tips als startpunt voor jouw SEO (search engine optimalisation). Want alleen met een goed uitziende site ben je er nog niet. Wil je meer weten of heb je hulp nodig bij je website of andere communicatieactiviteiten? Bel dan even 06-53281940 voor een afspraak.

Met deze 7 eenvoudige tips maak je je website direct beter vindbaar

 1. HTTPS

  De eerste tip is een inkopper. Althans dat zou je denken, maar nog steeds zijn niet alle websites https oftewel HyperText Transfer Protocol SecureHTTPS beschermt niet alleen de data van jouw bezoekers (zoals e-mailadressen en wachtwoorden), maar zorgt er ook voor dat de gebruiker echt verbinding maakt met de juiste site en niet een nepsite. Sites die deze beveiliging nog niet hebben (vraag bij je provider om het beveiligingscertificaat) krijgen een slechte ranking van Google.

 2. 300 woorden

  Waar Google bij de ranking ook naar kijkt, is de lengte van de teksten. Hoewel ik normaliter voorstander ben van korte en krachtige teksten, gaat dit bij een website niet helemaal op. Om een pagina te kunnen indexeren, moet een pagina namelijk minstens 300 woorden bevatten. Dus de lengte van je paginatekst bepaalt mede de vindbaarheid in Google.

 3. Focus keyword

  Maar de lengte van de tekst zegt niet alles. Het (focus)keyword zorgt ervoor dat jouw pagina voor die desbetreffende zoekopdracht wordt getoond. Dit keyword zet je in de kop, in een tussenkop en op enkele plaatsen in de tekst (maar ook weer niet in iedere zin!). En vergeet het keyword niet in de metadescription van je pagina te zetten! Zo maak je je website eenvoudig beter vindbaar.

 4. Kop en tussenkoppen

  In bovenstaande alinea noemde ik ze al even. De kop en tussenkoppen van jouw tekst Absoluut belangrijk, zodat de lezer snel kan scannen. Dit zijn dan ook, samen met de overgangswoorden, belangrijke elementen in de score van je site. Let op de leesbaarheid van je tekst en gebruik hiervoor bijvoorbeeld de tool ‘leesbaarheidsstatistieken’ in Word. De kop en alle tussenkoppen zorgen vervolgens voor een soort ‘samenvatting’ van het artikel. Vergeet overigens in WordPress niet de kop en tussenkoppen in H1 en H2 of H3 op te maken!

 5. Links

  Zet zeker niet je hele tekst vol met links. Maar een paar links naar andere pagina’s op je site en naar andere sites (uitgaande links) zijn bevorderlijk voor de vindbaarheid. Als je bijvoorbeeld schrijft over een bepaald product, kan je gerust een link naar een casestudy elders op de site toevoegen. Een link naar je contactpagina is natuurlijk altijd verstandig.
  Nu we het toch over links hebben. Kloppen alle links op je site eigenlijk nog wel? Controleer dit eenvoudig.

 6. Foto’s

  Hierboven heb ik het de hele tijd over teksten, zinnen, tussenkoppen en aantal woorden gehad. Maar ook foto’s helpen bij de leesbaarheid én vindbaarheid van jouw website. Lezers kijken nou eenmaal meer naar plaatjes dan naar teksten. Vergeet daarom niet om foto’s aan je site toe te voegen. Geef deze foto’s een naam (i.p.v. een nummer) en het focus keyword is dan heel verstandig. Je ziet ook altijd ‘alt-name’ staan. Vul ook hier een naam in!
  En realiseer je, dat een foto op je website helemaal niet zwaar (MB) moet zijn. Want dat is weer nadelig voor het laden van je pagina’s. En je weet….bezoekers willen niet wachten!

 7. Tijd

  En ‘last but not least’…neem de tijd voor hele website. Het schrijven van goede en leesbare teksten, het zoeken van keywords (kijk ook eens naar sites van concurrenten) en het selecteren van goede foto’s….. Het zijn allemaal taken die veel tijd vragen. Maar die later de investering in tijd dubbel en dwars opleveren. Misschien heb je nu de tijd ervoor? Misschien ook niet. Dan help ik je graag.

Meer weten wat ik voor je kan betekenen bij het schrijven van teksten, het maken van websites, het organiseren van bijeenkomsten of advies en opzetten van social media? Bel 06-53281940 of mail voor een afspraak. Ik hou van aanpakken, dus wat mij betreft, zit ik snel met je rond de tafel.