Februari 2019

Wat kost een beursstand? En …. wat levert het op?!

Weet jij wat het kost om een stand op een publieks- of vakbeurs te hebben (ik heb het dus niet over een informatiestand tijdens een congres). Ik geef je hier 5 kostenposten, waar je rekening mee moet houden. Ik kan je alvast zeggen dat het een kostbare investering is, die ook veel kan opleveren! Want een beurs vergt veel van je bedrijf. Geld én tijd. Vooraf, tijdens én achteraf

Wil jij een succesvolle beursdeelname? Dit zijn de 5 aandachtspunten.

  1. Huur

De huur van een standplek wordt berekend op basis van vierkante meters. Voor een vakbeurs in de Benelux en Duitsland liggen de prijzen tussen de 220 en 350 euro per m2! Dit is een kale huurprijs, dus zonder standbouw, zonder water, elektriciteit of enige andere voorzieningen. Een tussenstand is vaak goedkoper, maar vaak ongunstiger qua presentatie.

  1. Personeel

Niet iedereen rekent de kosten voor personeel mee, andere nemen de kosten gedeeltelijk mee omdat de (loon)kosten toch al worden gemaakt. Feit is dat ze er zijn, in dit voorbeeld hebben we ze dan ook meegenomen. Soms moeten mensen ook op hun vrije dag werken; denk hierbij ook aan de op- en afbouw van de beurs. Daarnaast is er vaak is er ook nog sprake van reis- en verblijfkosten. Bij grote beurzen, zijn nabijgelegen, betaalbare hotels gauw volgeboekt, dus wacht niet te lang als er overnacht moet worden.

  1. Standbouw

De kosten voor standbouw zijn sterk afhankelijk van de wensen en eisen. Waarom sta je op de beurs en wat is de doelstelling. Wat moet de uitstraling worden. Qua standbouw kan je kiezen voor standaard standbouw (dan krijg je globaal kunststof wanden, een frieslijst met je firmanaam erop, vloerbedekking en misschien elektriciteit) of eigen standontwerp met wel of geen verhoogde vloer (denk aan bekabeling), spreekkamers, productpresentatie of zelfs een complete verdiepingsstand!

  1. Promotie

Het succes van een beursdeelname staat of valt met een totaalplan. Niet alleen de beurs zelf maar een goede voorbereiding en zeker ook de follow-up bepalen je succes. Hou in aanloop tot de beurs regelmatig teamoverleg. En maak heldere afspraken, zodat iedereen weet wat van hem of haar verwacht wordt. Nodig relaties uit voor de beurs, adverteer en besteedt aandacht op social media; ook tijdens de beurs. En misschien kan je wel een spreker voor het lezingenprogramma aanleveren?!

Veel bedrijven zijn na een beurs laks met hun leadsopvolging. Jammer, want juist daar liggen dan mogelijkheden. Ruim dus ook na de beurs tijd in om de leads goed op te volgen!

  1. Kosten

Grofweg kunnen we zeggen dat het kostenplaatje bij een beursdeelname er als volgt uitziet:
–       20% Standhuur
–       10% Overige kosten standlocatie
–       40% Standbouw
–       15% Personeel
–       15% Promotie

Maar je kan het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Denk goed na over wat wel en wat niet te doen.
Voor een snelle indicatie van de totale kosten kan je de huur van de stand oppervlakte vermenigvuldigen met 5. Stel dat je een standruimte van 6 x 7 meter wilt huren voor een prijs van 180 euro per m2, dan kan je rekenen op een kostenplaatje van ongeveer € 37.000 euro.

Al met al een aanzienlijke investering. Dus sta je op een beurs, pak het dan ook serieus aan. Ik heb veel beursstands geregeld en ik zit graag met je rond de tafel. Ik ben bereikbaar onder 06-53281940.