Januari 2019

Welke beursstand past bij jouw bedrijf en boodschap

beursstand IDFocus

Afgelopen week stond klant IDFocus op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling in Utrecht (NOT). Je leest in de vakbladen vaak berichten, dat grote beurzen het steeds moeilijker krijgen.  Maar ik moet zeggen, het was echt druk op deze beurs.

Type stand kiezen

Sta je met je bedrijf op een beurs, dan moet je bij je inschrijving allereerst kiezen voor de afmetingen en vorm van de stand. Maar kijk zeker ook naar de positionering van de stand, want niets is vervelender dan geen bezoekers op de stand, omdat je ergens achterin ‘weggestopt’ staat. Qua vormen zijn er 4 stands te definiëren, veelal met een oplopend kostenplaatje als het gaat om standhuur en standbouw.

Een tussenstand; Deze stand heeft een achterwand en 2 zijwanden. Het is vaak de goedkoopste stand, maar, zeker bij een kleine stand, overvleugelen de buurstands vaak. Probeer dan voor een hoekstand te kiezen.

Een hoekstand; Deze stand heeft 2 wanden en een veel meer open karakter. De stand van IDFocus uit Rijswijk was een hoekstand.

Een kopstand; Deze stand heeft maar 1 wand. Hierbij moet je dus echt wel rekening houden met de inrichting. Soms is een ‘dubbele’ achterwand handig voor een keukentje en opslag.

Een eilandstand; Deze stand heeft in principe geen wanden. Veel grote bedrijven kiezen voor een kopstand of een eilandstand. En vaak zijn dit forse oppervlaktes. Je moet hier echt aan de slag met een goed standontwerp (de afmetingen en de standbouw maken deze stand vaak kostbaar).

Standaard standbouw

In alle gevallen is het raadzaam om allereerst te controleren wat je ‘krijgt’ bij je inschrijving. Zijn het alleen de vierkante meters of hoort hier standaard standbouw bij (met bijv. wanden, een frieslijst met logo, elektriciteit, verlichting en vloerbedekking). De wanden van zo’n standaard stand zijn meestal van hard kunststof, waar je niets in mag boren of timmeren. Hou hier rekening mee met de aankleding!

Eigen standbouw

Je kan ook kiezen voor eigen standbouw volgens eigen ontwerp. Kostbaar, maar daarmee wel onderscheidend. Qua bouw zijn er 6 basis standindelingen te onderscheiden.

Torenstand; Een groot hoog element in het midden met een serie losse elementen erom heen.

Middelpuntstand; Alles is zo neergezet, dat alle aandacht naar 1 punt getrokken wordt

Theaterstand; Een (half)open theateropstelling, in combinatie met een gedeelte waar producten of informatiepunten staan uitgestald

Clubstand; Een gesloten of semigesloten stand met aan de buitenzijde ‘muren’ van bijvoorbeeld panelen of gordijnen.

Cirkelstand; Een verzameling van vormen, activiteiten en elementen waarbij de cirkelvorm de boventoon voert. Dit was een stijl die ik veel terugzag op de NOT.

Pleinstand; alle grote elementen zijn naar de zijkant geplaatst en het midden van de stand zorgt voor ruimte voor ontspannen gesprekken en het bekijken van producten.

Beursdeelname is kostbaar

Voordat je überhaupt aan een beurs deelneemt, realiseer je dan goed dat een beursdeelname kostbaar is. Verdiep je dus terdege in de exposanten, bezoekers en periode. Overdenk ook de consequenties om op een beurs te gaan staan. Want alleen met de plek huren, ben je er nog niet. Vooraf, tijdens en achteraf vraagt een beurs veel van je bedrijf. In een volgende blog geef ik je meer inzage in de globale kosten. Nu al meer weten? Bel dan 06-53281940 voor een vrijblijvende afspraak.